TBAE’de Araştırma ve Eğitim Yaz Okulları Yapıldı

-A +A

Dünyadaki temel bilim alanlarında yaşanan hızlı gelişmelere uyum sağlamak amacıyla ve ülkemizin stratejik hedefleri kapsamında yeniden kuruluş süreci devam eden Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü’nde (TBAE) ileri düzeyde iki uluslararası araştırma ve eğitim yaz okulu yapıldı.

Temel bilim ile ileri düzey eğitimin daima iç içe olduğu gerçeğini ilke olarak benimseyen TBAE’nin en önemli faaliyetlerinden biri de ileri düzey araştırma ve eğitim okullarının hayata geçirilmesidir. Ayrıca benzer tematik etkinliklerin gerçekleştirilmesi ülkemizin 11 inci Kalkınma Planında (2019-2023) yer almaktadır.

25 Haziran - 4 Temmuz 2019 tarihleri arasında düzenlenen 1 inci yaz okulunun konusu “Kuantumdan Uzaya: Fikirler ve Uygulamalar” idi. 2 inci yaz okulu ise 7 - 14 Temmuz 2019 tarihleri arasında “Kütleçekimsel (Gravitasyonel) Dalgalar: Yeni Meydan Okumalar ve Fırsatlar” konusunda gerçekleştirildi. Bilimin Ufukları serisi kapsamında ve “Gücümüzü birleştirelim, benim gibi yap” odaklı bir yaklaşımla düzenlenen bu yaz okulların ana hedefi araştırmacı/öğrenci gençlerimizi temel bilim alanlarına yönlendirmek, buluş yapma hevesi uyandırmak, heyecan ve özgüven oluşturmaktı. Adı geçen yaz okullarına başvuru yapan 325 öğrenciden 120’sinin katılımı mümkün olmuştur. Ayrıca bu okullarda ABD, Brezilya, İtalya, İngiltere, İran, Polonya, Hindistan, Cezayir, KKTC, Azerbaycan’dan 20 öğrenci de eğitim aldı.

Kuantum evrenden uzaydaki yapılanma zincirine ve madde dağılımına, atomik ve atom altı ölçeklerdeki kuantum ‘düzenden’ enformasyon gizemlerine, kuantum dedektörlerden gravitasyonel dalgaların keşfine kadar oldukça geniş yelpazede konuların ele alındığı bu yaz okullarında, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (ABD) 4, Oxford Üniversitesi’nden (İngiltere) 3, Stanford Üniversitesi’nden (ABD) 1, Ohio Devlet Üniversitesi’nden (ABD) 1, Münih Üniversitesi’nden (Almanya) 1, Frankfurt Üniversitesi’nden (Almanya) 1, Max Planck Enstitüsü’nden (Albert Einstein Enstitüsü, Almanya) 1 bilim insanı dersler verdi.

Ayrıca bu yaz okulları kapsamında, ülkemizde bir ilk olan Popüler Akşam Konuşmaları serisi başlatıldı. Okullarda ders veren bilim insanları tarafından yapılan popüler akşam konuşmaları, buradaki çalışmalara yeni bir boyut ve heyecan kazandırdı. Dünyanın önde gelen üniversitelerinin bilimsel havasının TBAE’ye taşındığı bir ortamdaki derslerde ve konuşmalardaki canlı tartışmalar, fikir alışverişleri, hocalarının birbirine ve öğrencilerin hocalara soruları akşam geç saatlere kadar devam ederken temel bilim odaklı süreçlerin oluşturduğu heyecan açısından da görmeye değer bir manzaraydı.

TÜBİTAK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Hasan Mandal’ın ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’ın bu yaz okullarındaki konuşmaları tüm hocaları ve öğrencileri onurlandırırken temel bilim alanlarına ilgi duyan gençlerimiz için ayrı bir motivasyon ve umut kaynağı oldu.

Fotoğraflar

Viatcheslav Mukhanov (Munich U.)
03.09.2019